EtusivuPiispaHiippakuntaHallintoKoulutus ja kehittäminenTyöalatYhteystiedotTöihin hiippakuntaan

Piispa Jukka Keskitalon virkaan vihkiminen

Aika: 11.11.2018 klo 10:00 - 14:00
Paikka: Oulun Tuomiokirkko, keskustan seurakuntatalo, Vanha pappila

Oulun hiippakunnan uusi piispa Jukka Keskitalo aloittaa tehtävässään 1.11.2018. Hän on järjestyksessä Oulun hiippakunnan 13. piispa ja seuraa tehtävässä juuri eläkkeelle siirtynyttä Samuel Salmea.

 

Keskitalo vihitään virkaansa Oulun tuomiokirkossa sunnuntaina 11.11. klo 10. Virkaan vihkimisen toimittaa arkkipiispa Tapio Luoma avustajineen.

 

Vihkimysmessusta

 

Arkkipiispa Luomaa vihkimisessä avustavat piispa emerita Christina Odenberg Ruotsista, piispa Herborg Finnset Norjasta, piispa Peter Fischer-Møller Tanskasta, piispa Joel Luhamets Virosta, apulaispiispa Kristján Björnsson Islannista sekä piispa Andrew Gulle Tansaniasta. Avustavana liturgina toimii tuomiorovasti Satu Saarinen. Mukana ovat edellä mainittujen lisäksi piispa Aarre Kuukauppi Inkerin kirkosta sekä piispa Seraphim Venäjän ortodoksisesta kirkosta. Ulkomaiset piispat edustavat Suomen evankelis-luterilaisen kirkon yhteistyö- ja sisarkirkkoja.

 

Piispa vihitään ja siunataan virkaan Jumalan sanalla, rukouksella ja kätten päällepanolla.

 

Tekstinlukijoina toimivat pääministeri Juha Sipilä sekä saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio. Messussa kuullaan kanttori Lauri-Kalle Kallungin säveltämä kantaesitys uudesta pappisvihkimyksissä käytettävästä psalmista ja antifonista. Sävellys on tilattu lahjaksi piispa Jukka Keskitalolle. Messun musiikkia ovat toteuttamassa Oulun hiippakunnan oratoriokuoro sekä Oulun tuomiokirkon kamarikuoro johtajanaan Raimo Paaso. Urkureina toimivat Péter Marosvári ja Lauri-Kalle Kallunki sekä kanttorina Henna-Mari Sivula

 

Uusi piispa saa virkaan vihkimisen yhteydessä piispanviran tunnukset: ristin, sauvan sekä taiteilija Moosa Myllykankaan Keskitalolle suunnitteleman violetin värisen hiipan ja kaavun sekä stolan. Näiden suunnittelun lähtökohtana on ollut vesi, elämän lähde. Kangas on silkkisamettia ja kirjailut on tehty käsityönä. Kaapua koristaa myös Tornion jaloteräksestä ja poronsarvesta tehty orjantappurakoru. Vuorikangas on lohenväristä silkkiä. Piispankaapu on seurakuntien lahja vihittävälle piispalle ja piispa käyttää sitä toimittaessaan jumalanpalveluksia hiippakunnan eri puolilla. Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura ja Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen pukevat piispa Keskitalon viran tunnuksiin.

Messu televisioidaan suorana lähetyksenä YLE TV 1:ssä kello 10 ja lähetetään radiossa YLE Radio 1:n kanavalla alkaen kello 10.  Messua voi seurata myös www.virtuaalikirkko.fi kautta. Messu tulkataan viittomakielelle.

 

Vihkimysmessuun ovat kaikki tervetulleita. Kirkon ovet avataan kello 9.00. Televisioinnin takia seurakuntaa pyydetään tulemaan kirkkoon viimeistään klo 9.40.

 

Messun jälkeen järjestetään juhlakahvit Keskustan seurakuntatalolla (Isokatu 17) ja Vanhassa pappilassa.  Tilaisuudet ovat avoimia kaikille. 

 

Ohjeet medialle

Messu

Toimittajia ja kuvaajia pyydetään tulemaan sisään Oulun tuomiokirkon pääovesta klo 9.15-9.25 välisenä aikana ja ilmoittautumaan kirkkosalin takaosassa.

 

Tuomiokirkon krypta toimii sakastina, jossa pidetään klo 9.30 sakaristorukous. Rukoushetken yhteydessä piispa Jukka Keskitalo antaa piispan lupauksen. Median edustajat voivat osallistua tähän tilaisuuteen ja halutessaan kuvata tilaisuutta hartaushetkeen sopivalla tavalla.

 

Sakaristorukouksen jälkeen median edustajat ohjataan kirkkosaliin. Toimittajille on varattu paikat kirkon keskiosasta. Messussa on virallisena kuvaajana Sanna Krook, jonka kuvat ovat vapaasti median käytössä. Kuvat löytyvät klo 15 mennessä Kirkon kuvapankista osoitteesta http://kuvapankki.evl.fi/.

 

Kuvaajia pyydetään huomioimaan tilaisuuden luonne ja televisiointi kirkossa liikkumisessa. Messun aikana voi käydä kuvaamassa myös lehterillä kuoro huomioiden. Kuvaajat eivät voi liikkua alttarialueella. 

 

Piispa Jukka Keskitalo pitää messussa saarnan saarnatuolista. Messun puolivälissä alttarikaiteen äärellä toimitetaan piispaksi vihkiminen. Messussa on jaossa käsiohjelmavihko, jossa on kerrottu tarkemmin tilaisuuden eteneminen.

 

Haastattelumahdollisuus

Piispa Jukka Keskitalo on median tavattavissa maanantaina 5.11. Haastattelupyynnöt esitetään perjantaihin 2.11. klo 13 mennessä toimistosihteeri Anu Eskolalle.

 

Lisätietoja:

tuomiorovasti Satu Saarinen, 040 5567 840, satu.saarinen@evl.fi

hiippakuntapastori Outi Uusimäki, 044 7555 512, outi.uusimaki@evl.fi

toimistosihteeri Anu Eskola, 040 7447 010, anu.eskola@evl.fi

© Oulun hiippakunnan tuomiokapituli, Ojakatu 1, PL 85, 90101 Oulu. Puh: (08) 5358 510