4.10.2017

Barentsin alueen piispat Timo Soinille: Arktisen alueen luonto ja kansat ovat haavoittuvia

Barentsin alueen piispat ovat lähettäneet Arktisen neuvoston puheenjohtajalle, ulkoasiainministeri Timo Soinille kirjeen. Piispat toivovat, että Arktinen neuvosto kiinnittäisi erityistä huomiota arktisen luonnon merkitykseen ja haavoittuvuuteen.

Piispat muistuttavat, että arktisen alueen nopeat muutokset vaikuttavat koko maailman ilmastoon. He toivovat, että arktinen alue nähtäisiin laajemmin kuin pelkkänä mahdollisena energialähteenä. Kirjeessä halutaan myös kiinnittää huomiota alkuperäiskansojen mahdollisuuteen säilyttää kulttuurinsa, kielensä ja identiteettinsä.

”Pohjoisessa on paljon sellaista, joka yhdistää meidät yli valtakuntien rajojen. Haluamme yhdessä vaikuttaa siihen, että Barentsin alue säilyy puhtaana ja hienona alueena elää”, toteaa Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi.

Kirjeen taustalla on Barentsin kirkkojen neuvosto, johon kuuluu luterilaisten ja ortodoksisten kirkkojen hiippakuntia Norjasta, Ruotsista, Suomesta ja Venäjältä. Neuvosto on perustettu vuonna 1996. Neuvoston tehtävänä on vahvistaa kristillisten kirkkojen yhteyttä Barentsin alueella.

Lisätiedot: Barentsin kirkkojen neuvoston hallituksen puheenjohtaja kirkkoherra Niilo Pesonen +358 44 3161 584, niilo.pesonen@evl.fi

Mr. Timo Soini

Minister for Foreign Affairs

Chairman of the Arctic Council

As the Bishops of the Barents region we wish to congratulate you on becoming the President of the Arctic Council.

The Council of Christian Churches in the Barents Region is an ecumenical network which brings together Lutheran and Orthodox Churches in the northernmost dioceses of Russia, Norway, Sweden and Finland. We work locally on the grassroots level in all four states, are integrated with the whole of society, and work ecumenically across borders, regardless of international tensions.

Throughout the region we see climate change and the growing problems it causes to indigenous peoples and whole of creation. We understand that the unforeseen rapidness with which the changes in the Arctic are taking place are extremely serious for the whole world  — both  ecologically and spiritually.

Therefore, speaking on behalf of the millions of Christians living in the Barents

region, we ask the Arctic Council, during the Presidency of Finland to:

-    see the Arctic in a much wider context than simply as a potential energy source,

-    remember that rapid changes in the Arctic region influence the climate of the whole world,

-    promote policies favouring divestment from fossil fuels,

-    take active action in protecting Nature in the Arctic region,

-    find responsible ways to develop infrastructure in accordance with sustainable development,

-    support the indigenous peoples of the Arctic in maintaining their cultures, languages and identities,

-    enable youth to live in traditional areas while maintaining their own world view,

-    always remember the beauty of the cold North, where people live with warm hearts, faith, hope and love.

We wish You, Mr. Chairman, God’s blessing in Your work for the well-being of God’s creation.