17.10.2017

Piispa Samuel Salmi Barentsin kirkkojen neuvoston kokouksesta: ”Kristittyjen on etsittävä yhteyttä”

Barentsin kirkkojen neuvoston kokous pidettiin 9.-12.10.2017 Inkerin kirkon isännöimänä Hatsinassa Pietarin lähellä. Neuvostoon kuuluu luterilaisten ja ortodoksisten kirkkojen hiippakuntia Barentsin alueelta Norjasta, Ruotsista, Suomesta ja Venäjältä.

Uudeksi Barentsin kirkkojen neuvoston puheenjohtajaksi valittiin piispa Olav Oygard, joka on norjalaisen Nord-Hålogalandin hiippakunnan piispa. Aiemmin puheenjohtajana toiminut Luulajan hiippakunnan piispa Hans Stiglund Ruotsista jää eläkkeelle vuoden 2018 aikana. Neuvoston hallituksen puheenjohtajana jatkaa kirkkoherra Niilo Pesonen Oulun luterilaisesta hiippakunnasta Suomesta.

Yhteyden tiivistämistä tarvitaan seurakuntatasolla

Suomesta kokoukseen osallistuivat Pesosen lisäksi Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi, tuomiorovasti Satu Saarinen, pappisasessori Kari Tiirola ja hiippakunta-assistentti Hannele Salmi Oulusta sekä Mikkelin hiippakunnan hiippakuntasihteeri Timo Rosqvist, Kirkon ulkoasiainosaston asiantuntija Ari Ojell sekä Oulun ortodoksisen hiippakunnan piispa metropoliitta Elia.

Neuvosto keskusteli muun muassa seurakuntien välisen kanssakäymisen lisäämisestä, lasten ja nuorten merkityksestä ekumenian tulevaisuudelle sekä arktisen alueen herkkyydestä. Neuvosto järjestää muun muassa lasten- ja nuorten leirin  ja pyrkii vahvistamaan ystävyysseurakuntasuhteita alueella.

Piispa Salmi on iloinen kokouksen annista ja koetusta yhteydestä. ”Barentsin kirkkojen neuvosto muodostaa foorumin, jonka kautta Venäjän ortodoksisen kirkon ja Inkerin kirkon sekä pohjoismaisten kirkkojen edustajat tapaavat toisiaan luontevasti. Neuvosto on hyvä esimerkki, miten kristittyjen on etsittävä yhteyttä, vaikka kaikesta ei aina ollakaan samaa mieltä.”

Seuraava vuosikokous Ivalossa vuonna 2018

Barentsin kirkkojen neuvoston seuraava vuosikokous pidetään lokakuussa 2018 Ivalossa Suomessa. Tällöin kokouksen isäntänä toimii Oulun ortodoksinen hiippakunta. Neuvosto järjestää tulevana vuonna muun muassa ekumeenisen pääsiäisretken, lastenleirin ja seminaarin kirkkomusiikista.

Neuvosto on perustettu vuonna 1996. Neuvoston tehtävänä on vahvistaa kristillisten kirkkojen yhteyttä Barentsin alueella.

Lisätiedot: Barentsin kirkkojen neuvoston hallituksen puheenjohtaja kirkkoherra Niilo Pesonen puh. +358 44 3161 584, niilo.pesonen@evl.fi

Kuva liitteenä: Sor-Hålogalandin hiippakunnan piispa Ann-Helen Fjeldstad, Nord-Hålogalandin musiikkityöstä vastava Ivar Jarle Eliassen, tuomiorovasti Satu Saarinen ja metropoliitta Elia osallistuivat muun muassa Barentsin kirkkojen neuvoston kokoukseen Hatsinassa Venäjällä. Kuva: Ari Ojell.